Besök Kungstornet!

20140424-221738.jpg
Kära hjärtanes, här kom plötsligt helgens absolut viktigaste tips och råd; besök Konditori Kungstornet!
Via Lars Epstein på DN meddelas att sista april blir det anrika kondisets sista dag, då Centrumfastigheter som äger huset hellre vill bygga en “ny riktigt stor fin detaljhandelsbutik”. Att detta händer igen, och igen, är för evigt ett mysterium för mig. HUR kan man vilja riva ut en sån unik och över hela världen beundrad inredning?! Och varför, hur, VARFÖR tycker man att det behövs en till butik på Kungsgatan?! Jag förstår det verkligen inte.
Fikat på Kungstornet har visserligen inte varit så bra/prisvärt i min mening de senaste åren, men det skulle ju bara kunna förbättras. Man behöver väl inte riva ut hela lokalen heller!! Grr!!

20140424-222322.jpg

De två bilderna ovan tog jag snabbt från Google i denna stundens hetta av irritation så jag vet så tyvärr inte vem som är fotografen. Jag hoppas att ni bistår i saken och godkänner användandet. Dock hittade jag också några gamla bilder från när jag, Britta och Teresia var på Kungstornet. FINT är det ju!!!

20140424-222504.jpg

Britta på övervåningen…

20140424-222523.jpg

…jag på nedervåningen vid disken…

20140424-222553.jpg

…och Teresia på uteserveringen.
Jag hoppas fler än jag blir upprörda över detta, besöker Kungstornet i helgen och ser om något går att göra för att stoppa detta vansinne!

In English; Terrible news; some idiot at a real estate company plans to shut down one of the oldest cafès in Stockholm with the cooooolest original 1950s design interior and make it into a modern boring shop instead. Kill me. I just can’t understand how people can be so thoughtless, greedy and stupid. And tasteless. Did I say stupid? Grrr.

 • hobbsan

  Jag blir så fruktansvärt ledsen att jag bara vill slå på dessa sunkiga beslutsfattare.

 • frida

  Nej dumma nej, där brukar pappa och jag alltid fika efter julhandel. okej att det bara är en gång om året, men det är ju tradition! Ska lätt besöka en extra gång :(

 • Gabbi

  Väl rutet Miriam! Det här är så fruktansvärt. Det är ju en av de vackraste lokalerna i Stockholm och framförallt i fula, opersonliga city… Inte mer generisk trist shopping, framtiden tackar nej! Stockholm och turisterna vill inte ha mera ocharmig historielös detaljhandel, det behövs inte. Fram för de vackra platserna, atmosfärerna och de kulturhistoriska värdena! Tänk om någon med känsla för atmosfären och kvaliteten på maten/fikat kunde ta över. Det skulle vara ett vattenhål i allt opersonlig citykärna.

 • Babs

  Det här är så fruktansvärt sorgligt! Jag tänker gå dit och stödfika på em den sista april (jobbar till 16). Om andra vintagevänner vill göra mig sällskap är det lysande! Lite måste vi ju få sörja och protestera…. Jag insåg just att jag fikat där mer eller mindre regelbundet sedan 80-talet.

 • Mona

  Lånar bilden till Facebook. Har lagt mycket fikapengar i denna underbara lokal, den borde absolut gå att bevara. Den har haft lite tråkigt utbud men varför inte relansera den med bättre utbud som sagt?

 • Madeleine

  Otroligt hemskt. Har aldrig varit där men fikar hellre på såna ställen med charm än med nytt och fräscht café där stressnivån är hög.

 • L

  Hej Miriam!
  Har efter flera år som långhårig just klippt en stilren blond 60-talspage i stil med France Gall. Nu är jag lite sugen på klädinspiration för sommaren som passar till, nåt mer än min vanilga 40´s-60´s-stil, mer stilrent 60´s med fransk riviera fashion, smycken mycket färger (och kanske en och annan Saltkråkan-outfit). Var hittar jag inspirationsbilder, har du nåt tips kanske?
  Har googlat men det stillar inte mitt begär riktigt, och du verkar så bra på att nosa upp “rätt” inspirationsbilder och kollage!
  Tack på förhand!

 • Erik H.

  Om man vill att en butik, ett kafé, en restaurang eller liknande ska finnas kvar så brukar det bästa sättet vara att gå dit ofta och spendera mycket pengar där. Om alla retrofiler och vintagefantaster hade besökt Kungstornet regelbundet så skulle de ha kunnat betala en hyra som matchar det som fastighetsägaren räknar med att få in från den nya butiken. Jag var en av dem som ibland besökte Kungstornet (ca en gång per månad). Kaffet och bakverken var dyra och inte särskilt bra, men atmosfären var magnifik.

  Det finns några ställen kvar i Stockholm som jag verkligen vill ska överleva. Gå dit och gör av med pengar ni också, så ökar chansen: Stockholms aeter- och essencefabrik, Rönnells antikvariat, Antikvariat Mimer, Gremeljen antik, Mormors spegel, Nybergs konditori, Engströms trikåaffär. Facebook-likes och blogginlägg betalar varken löner eller hyror. Det krävs intäkter för att butikerna ska kunna finnas kvar. Så enkelt är det.

  Hur många av alla som gnäller över Kungstornets stängning har varit där det senaste året?