Boken till dig

bild (79)

När jag kom hem från frisören fick jag en väldigt trevlig överraskning; ett paket utanför dörren! Det innehöll min senaste Tradera-vinst, nämligen “Boken om dig” av Kerstin Thorvall i nyutgåva från 2000. Originalet kom ut för första gången 1959, vilket min mamma har ett ex av sen hon var tonåring på 1960-talet, men det behåller hon själv än så länge. Så, nu har jag köpt mig ett eget ex att tjusas över! Kerstin Thorvall är nämligen inte bara en av mina favoritförfattare, utan även en av mina favoritillustratörer. Hon utbildade sig till modetecknare på Beckmans 1945-1947 och arbetade länge med att bl a bevaka Filmfestivalen i Cannes åt Damernas Värld. Boken om dig är en slags bibel för tonårsflickan, med allt ifrån skönhetstips till sexualupplysning och recept. Allt som skrivs och tipsas om håller man väl inte helt med idag, men den är ändå ett fint dokument av sin tid och illustrationerna är, somsagt, helt fantastiska.

bild (80)

Paketet kom ovanligt fint inslaget, så att det verkligen kändes som en present fast jag köpt det själv. Men, det roligaste var när det visade sig att jag handlat av en av mina bloggläsare – tack Erika för det fina paketet och det rara kortet i det vackert pappersfodrade kuvertet! Det var extra omtanke som jag blev väldigt glad för.

bild (78)

Låt oss nu ta en närmare titt på boken…

bild (77)

Frisyrtips…

bild (76)

…rafflande texter…

bild (74)

…och ett gäng snygga brillor och några ord om förförelse.

bild (75)

bild (73)

bild (72)

bild (70)

bild (71)

Tja, stämmer ganska bra, eller hur?
När jag har läst hela boken kommer jag skriva mer om den!

Tjing,
Miriam

In english; Got this wonderful book in the mail today, that I recently bought at a swedish version of Ebay. It’s called “The book for you” and it’s written and illustrated by a very famous swedish author (one of my favourites actually) in 1959. My mum has the original, but she likes it so much herself that she won’t let me have it. So! I’ve finally gotten my hands on this copy, which is from a new edition printed in 2000, but still completely original in it’s content. It’s lika a “bible” for teenage girls with beauty tips, sexual advise and information, recipes, DIY-tips and health care. I might not agree on everything it says, but it’s still such a wonderful document of it’s time and the illustrations are simply amazing.

Funny thing too; turned out that I had bought the book from a frequent blog reader! Therefore the beautiful wrapping and the sweet note card that came with the package. So thoughtful! Thank you, Erika.

 • http://blog.johannaost.com Johanna

  Den här verkar så himla fin! Påminner mycket om mina “Evas kalender”-böcker från 60-talet.

  • miriam

   Ja! De är nog ganska lika. Några Evas borde jag också skaffa…

 • Erika Andersson

  Hej Miriam!

  Vad kul att du skriver om boken här! Och tack för att du gillade paketet jag gjorde till dej, och kortet.

  Hoppas du får mycket nöje med boken.
  Mvh
  Erika Andersson

 • http://Www.gt-sanne2.blogspot.com Sanne

  What a jewel! :)

 • http://glambibliotekaren.blogspot.no/2009/10/sma-enkle-ting-som-man-blir-lykkelig-av.html Glamourbibliotekaren

  Jeg elsker den boka!! Jeg har min tantes gamle bok fra 1959!

 • http://fredrikapavinden.blogg.se Fredrikapåvinden

  Åh verkar vara en fantastisk bok!

 • http://whitemaskgirl.wordpress.com Madeleine

  Vilken härlig bok. Jag har läst en del av Kerstins böcker men äger inte en enda. Måste nog se till att införskaffa ett par!

 • Saga

  Och om du inte får nog finns det en Andra boken till dig att fortsätta med, samt pendangen Du själv för unga män.

  Här en bild med de två första:
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2012/12/tva-omslag-till.html?m=0

  • miriam

   Nämen! Det hade jag ingen aning om!
   Min mamma har bara den första boken så jag har liksom inte tänkt att det skulle finnas en andra. Men den ser ju minst lika fin ut! Tack så hemskt mycket för tipset, jag måste genast börja leta efter de andra två böckerna.