Brallisar att beundra

640x618xteddy2.jpg.pagespeed.ic.ahi0MSD8OL

Många får ju för sig att vi som gillar och klär oss i gångna tiders mode gärna vill att allt ska vara som då. Att vi, framförallt kvinnor, vill att könsrollerna ska vara som de var förr och att vi alla drömmer om att få bli någons hunsade hemmafrudröm. Att vi knappt vet vad feminism och systerskap innebär.

Denna tanke/åsikt kan vara den mest irriterande jag vet. Självklart är jag feminist! Hur skulle jag inte kunna vara det? Jag är kvinna, jag vill leva som jag vill och inte som någon annan tycker att jag borde leva och därmed är jag feminist, klart slut. Att jag syr, väver, lagar mat och lägger håret är sånt jag gör för att jag gillar det, inte för att någon annan tycker att jag som fötts med fitta borde göra det.

Det som ytterligare är irriterande med detta påstående är att jag inte skulle känna till feminismen och dess historia – man ba, varför tror du jag ser ut såhär!? Kan du någonting om det som skett innan du fanns? Feminismen har ju (dessvärre) varit en ständigt pågående kamp i flera hundra år – dessa kvinnor måste man komma ihåg! Att se ut som jag gör är ett sätt att ge cred och respekt till de kvinnor som kämpat före mig. Utan dem hade jag inte haft de rättigheter jag har idag.

Titta bara på de här asballa gänget Teddy Girls i London i mitten av 1950-talet!! De klädde sig i jeans, lågskor och edwardianska herrkavajer (alltså, vintage herrkläder PÅ 1950-talet!!) och sket fullständigt i vad dåtidens samhällsideal tyckte om det. DET är vad jag kallar inspirerande!

Läs mer och se fler bilder HÄR

640x625xteddy3.jpg.pagespeed.ic.YRds2ih5TX 640x619xteddy1.jpg.pagespeed.ic.4qajoVyPFG 510x489xteddy9.jpg.pagespeed.ic.19ly65GveY 503x489xteddy7.jpg.pagespeed.ic.9k1JlTGVIF 485x489xteddy5.jpg.pagespeed.ic.kz5AE9QebC

In english; I LOVE photos like these!! Since, a lot of people like to think vintage nerdy women like me are stupid victims that wants the whole forced-to-be-a-housewife-society back. That we don’t know feminism. That I cook, bake, sew, weave, set my hair and wear figure-hugging clothing because I was born with a pussy and not because I, personally, like these things.

Well, take another look at these photos and know your history! Feminism isn’t new – it’s (sadly) a struggle that’s been around for hundreds of years. That I aim for this style and get inspired by their lifestyle is only a way of pairing aesthetics with history – a way of giving credit to those who struggled before me.

See more photos of these ass-kicking Teddy Girls and read more about them here.

 • eplet.se

  Älskart! Både text och teddys!

  • miriam

   Tack! Och jag med ;)

 • jennie

  Jättebra inlägg. Man får inte glömma hur långt vi har kommit och hur mycket som är kvar. bara för att man klär sig på ett sätt, betyder det inte att man strävar bakåt.

  • Miriam Parkman

   Exakt!
   Många undrar ju om jag tycker att “allt var bättre förr” och då brukar jag svara “Nej, men allt är inte bra nu heller”. En får plocka russinen ur kakan för att skapa det liv en vill ha, och det som inte är som en önskar får en kämpa emot och försöka få en förändring.

 • http://okaag.com/ gaëlle ako

  thanks for an inspiring post! these young ladies were stunning

  • miriam

   I’m glad you found these photos as inspiring as I do! :)

 • Karoline

  men WORD Miriam! Väldigt bra skrivet!! Och tok-snygga bilder också! <3

  • Miriam Parkman

   Tack tack darling! <3

 • Maria

  Nja alltså, jag gillar verkligen Teddy Girls-bilderna. Och jag tycker inte det är antifeministiskt att väva och lägga håret.

  Men – att vara feminist är inte samma sak som att ”jag vill leva som
  jag vill och inte som någon annan tycker att jag borde leva och därmed är jag
  feminist, klart slut”. Det vill garanterat de allra flesta kvinnor/människor.

  Om man är feminist ser man inte bara individualistiskt till sig själv, utan tittar på samhälleliga strukturer och mönster. Man (eller ”en”) sätter sig själv i, som du ju nämner, ett historiskt sammanhang men också i ett politiskt och psykologiskt. Inte så mycket i ett kläd- och stilmässigt.
  Det är kanske en generationsfråga – din generaration är extremt jag-centrerad och yt-centrerad. Svårt att se från din synvinkel kanske.

  • Miriam Parkman

   Självklart handlar inte feminism endast om vad jag vill och tycker. Det handlar, precis som du säger, om hela samhället och den sociala struktur som finns. Samtidigt berör det var och en – varje kvinnlig individ – och hur jag vill leva har visst att göra med det. Det är ju inte ett val för mig – det är en självklarhet!
   Med din kommentar poängterar du precis det jag menar i det här inlägget; istället för att se och förstå vad jag menar med min stil så avfärdar du mig som ytlig och “typiskt jag-centrerad” för min generation. Tyvärr är detta något jag möter ganska ofta; kvinnor (i en äldre generation) som tycker att jag förstör genom att bära den här stilen, när de i själva verket är de som går i sin egen fälla och dömer mig efter mitt visuella uttryck istället för att tänka efter vad jag har för mening, tanke och åsikt bakom detta.

   Precis som när jag med min mamma, syster, min systers kompis och hennes mammor såg “Jösses Flickor” på Stadsteatern 2006. I den blir en av “flickorna” som är med under 1920-talet utfryst av de andra flickorna för att hon klär upp sig i dåtidens mode, hänger med diverse karlar och lever precis som hon vill, fast inte precis som de vill. Jag kände igen mig i hennes karaktär och scenen blev den som gjorde störst intryck på mig – varför frös de ut henne? Varför kunde de inte se att de alla kämpade för samma mål, även om de levde sina liv på olika sätt? När jag diskuterade detta efteråt med kompisens mamma blev jag dock helt dumförklarad och hon sa “Du kanske inte vet så mycket”.
   Detta har stannat kvar hos mig sen dess och är, fortfarande något som gör mig arg och upprörd. Varför skapa detta glapp mellan generationer? Var är systerskapet då?
   För mig är att vara feminist att kämpa för rätten att få leva som jag vill – precis som alla andra kvinnor i världen med olika liv i olika åldrar ska få göra det. Om vi stöttar varandra istället för att dumförklara kan vi nå dit.

 • http://www.absolutlisen.se/ Lisen Edwardsson

  Ett så oerhört bra och viktigt inlägg! Heja dig, oss och feminismen!

 • Jessfart

  Bra inlägg! Tycker det är märkligt att folk så blint kan anta att vissa åsikter hör ihop med vissa stilar. Snacka om ytligt och fördomsfullt! Att para ihop 40-50-talskläder med en förlegad syn på könsroller blir lite som att säga att “alla med dreads är för legalisering av marijuana” eller “alla snaggade män är sverigedemokrater”. Lite obetänksamt att dra såna slutsatser baserade på människors val av kläder… :P

 • Maria

  Så ”konstigt” att mitt svar till dig inte har publicerats. Där förtydligande jag
  ju ytterligare en gång att problemet inte är 40-50-talsstilen utan att just stilen
  verkar vara huvudsaken för er.

  Att just utseendet och shoppandet av ex. glas och kläder för din del är det
  centrala. Poserandet med smink och frisyrer, och alla bekräftade ”åh! vackra
  du!”-kommentarer som förstärker utseendefixering hos er.

  De kommentare som bekräftade det du själv skrev har ju publicerats.
  Jag tror inte det är många som tror att man vill vara hemmafru för att man har
  40-talsfrisyr, ärligt talat.
  Individualist och feminist är inte samma sak.

  • hobbsan

   Tyvärr så är det rätt vanligt att folk tror att en dras till gamla könsroller för att en älskar äldre estetik. Det har såväl jag själv som (såvitt jag vet) alla mina vintageintresserade vänner drabbats av otaliga gånger. De flesta blir t o m förvånade när de får veta att jag är uttalad feminist och ännu mer förvånade när de inser hurpass extrema mina åsikter om genus och könsroller är.

   Vad gäller det estetiska intresset så tycker jag att det är en väldigt tråkig inställning att nedvärdera denna till “ytlig”. Ingen mänsklig civilisation har ignorerat estetiska värden och det känns märkligt att vi plötsligt skulle tro att vi kan göra mer skada än nytta genom att sätta oss över dessa. Att mänskligheten har ett intresse för estetik och att vår känsla av välmående är nära knuten till skönheten omkring oss är väl inte ens uppe för debatt? Det är ju tex därför vi hellre bor i ett grönskande paradis med havsutsikt än i ett betonggetto.

   För mig är mitt intresse för mode inte annorlunda än någon annans intresse för konst och jag tycker att det är trist att objektifieringen av kvinnor är så genomsyrande att en kvinna inte förväntas kunna ägna sig åt ett intresse för sitt utseende utan att det ska handla om ytlighet och om andras uppfattning av en. Jag kan klä mig i något som tilltalar _mig_ för en dag hemma själv. Det är för _min_ skull – för att jag blir glad av det vackra och den friheten ligger faktiskt inom ramarna för feminismens ansvar att jag ska kunna ha utan att behöva skuldbeläggas över den. Att andra delar mitt intresse och uttrycker sitt gillande borde inte vara märkligare än när mina brädspelsintresserade vänner gör detsamma när jag lägger upp bilder från den senaste spelkvällen.

 • Dorthe Chakravarty

  Fantastiske billeder og godt indlæg. Der er jo ingen, der har patent på hverken feminisme eller historie, så det er bare at bruge løs!

 • Mia

  Fint inlägg verkligen, men det bör tilläggas att Teddys också var mycket våldsamma med fascistiska tendenser. Man bör vara aktsam när man hyllar dem.

 • Emma bosse_et_moi

  Bra inlägg! Min tanke om feminism är att det finns ungefär lika många sätt att se på feminism som det finns feminister. Alltså, vi måste sluta anta att det finns ett fåtal definitioner som är de enda rätta. Den gemensamma nämnaren är oftast (åtminstone) jämställdhet och då handlar det till exempel om att jag kan och ska få leva precis så som jag vill. Vi måste inom systerskapet sluta peka åt varandra och poängtera vad som rätt och/eller mindre bra. Vi måste sluta att utgå ifrån normer också inom systerskapet. Ska vi komma vidare och längre så behöver vi göra det tillsammans, vare sig jag har silikonbröst eller pin curls.

 • Emma bosse_et_moi

  Jag älskar att låta mig inspireras av andra personer som älskar allt möjligt vintage lika mycket som jag gör. Vare sig det är hår, kläder, make up, tips och trix. Det finns liksom en kollektiv känsla upplever jag det som. Och den sträcker sig över geografiska gränser och över åldersgränser. Jag berättar gärna för en person att jag uppskattar hens bilder på tex instagram. Men det betyder inte att jag inte ser bortom ytan. Jag är feminist och jag älskar att sminka mig, lägga håret, ha hår under armarna och att inte utgå ifrån normer. Så fortsätt att inspirera och vara precis den du vill vara.

 • Henrik

  Mer än dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig.
  Är inte det den viktigaste jämställdhetsfrågan?

  https://mind.se/om-sjalvmord/fakta-om-sjalvmord/