Dagens bok

lawen3

Jag vet inte hur folk ska reagera på boken, jag vet bara att det som sker nu är början på en lång kamp.

Med de orden gjorde Katarina Taikon inträde i den svenska offentligheten. Det var oktober 1963 och hennes debutbok “Zigenerska” hade precis kommit ut. Över en natt blev hon talesperson för romernas kamp för lika rättigheter i Sverige. Tillsammans med andra aktivister och kulturpersonligheter arbetade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och krävde deras rätt till skolgång. ”

“Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon” av frilansjournalisten och författaren Lawen Mohtadi är helt enkelt en jätteviktig bok – lika aktuell nu som Katarinas debutbok var 1963. Vårt samhälle som gärna ser ner på och talar illa om rumänska tiggare men samtidigt älskar att romantisera bilden av bohemiskt klädda zigenare i glossiga modemagasin behöver verkligen den här faktan; mer okomplicerat och lättillgängligt än såhär blir det inte. Lawen Mohtadi skriver på ett sätt som alla kan läsa, utan att kvalitén sviker eller lämnas åt slumpen. Den som liksom jag följt böckerna och TV-serien om Katitzi som barn får här ytterligare en dimension om dess skapare; böckerna byggde i mångt och mycket på Katarinas egen uppväxt. “Den dag jag blir fri” beskriver en skrämmande tid i Sveriges historia; en tid då en svensk familj kunde stämma en fastighetsmäklare för att de “lurats” att köpa en lägenhet i samma hus som romer. En tid då en granne till ett hus där romer fått löfte om att flytta in säger “Jag är inte rashatare, men de passar bättre vid soptippen.” (s. 136). Frågan är dock – är det här verkligen historia?
Nej, det är det inte. Det händer ju fortfarande. Jag tror inte att jag behöver googla upp något exempel på personer som uttalat sig på liknande sätt alldeles nyss för att understryka det.

lawen1

När min mormor kom till Sverige från Finland under kriget på 1940-talet tog det flera år för henne att få jobb som sjuksköterska här, trots att hon var utbildad och redan hade arbetat flera år -hon ansågs helt enkelt som en invandrare som inte gick att lita på. Hon fick jobba som städerska på ett sjukhus tills en läkare en dag noterade henne, frågade vad hon gjorde på golvet och mormor raskt svarade något i stil med “Ja, det är ju det enda man får göra i det här förbaskade landet!”. Hon fick då jobb som sjuksköterska och arbetade som det resten av sitt yrkesverksamma liv.

Det här är alltså över 60 år sen. Har situationen förändrats? Nej, inte så mycket. Invandrare med avslutade och examinerade utbildningar får sällan de jobb de söker och jobbar istället som städare, chaufförer m.m, långt borta från deras egentliga kvalifikationer. Idag är nog finländska invandrare för det mesta accepterade i Sverige, men den tanken är också egentligen helt bisarr – för ca 60 år sen var alltså inte ens människor från vårt närmaste grannland helt att lita på. Hur lång tid ska det då ta att helt acceptera människor från Syrien, Somalia och Irak? Eller, romer? De har ändå funnits inom Sveriges gränser i över 400 år.

lawen2

En del tycker säkert att det är märkligt att jag som “vintagebloggare” skriver om det här – är jag inte en sån som önskar att jag levde på 1940-talet och vill att allt ska vara som det var då?

Svaret är att jag skriver om det här just för att jag är vintagebloggare – den här faktan och historien är en lika stor och viktig del av den tid som fascinerar mig – lika mycket som musiken och dansen jag älskar från samma tid – även om den här delen är av en helt annan karaktär. Det vore ytterst dumt och förnekande för någon att påstå att “allt var bättre förr” lika mycket som att påstå “allt är bättre nu”. Mitt intresse handlar om att plocka russinen ur kakan och därefter skapa det liv jag önskar leva. I det ingår också att komma ihåg och lyfta fram historiska händelser – även sånna som faktiskt inte är så historiska, utan fortfarande högst aktuella. Därför ska man läsa Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon. Läs den, läs DN:s fantastiska serie om tiggare och Stockholm och tänk sen efter hur du vill att människor ska se på oss om 60 år.

In english: Today’s book recommendation; a book called “The day I’ll be free – a book about Katarina Taikon” by swedish author and journalist Lawen Mohtadi. Katarina Taikon was a famous author and activist in Sweden, fighting for the human rights of Roma people in the 1960s-1980s. I’ll translate it in full later!

 • http://kerstinlofgren.blogspot.se Kerstin

  Jättebra skrivet! Din blogg läses av många, därför kan du påverka många. Bra!

  • miriam

   Tack!!

 • http://www.simonasgata.blogspot.com Simona

  Bra inlägg! Jag håller helt med om att detta är en del av intresset för vintage. Prylarna och musiken är ju en del av en kontext och utan förståelse för kontexten så tappar även de sitt värde. Det är därför vintage är så intressant. Förutom estetik och hantverk så påminner de också om hur världen var förr och varför.
  Att på något sätt låtsas att “allt var bättre förr” är att vara blind, precis lika blind som att tro att “allt är bättre nu”. Jag läste för ett tag sedan “Norrtullsligan” skriven av den fantastiska Elin Wägner och slogs av hur mycket av det som skedde i boken fortfarande gäller idag. Precis som för romerna/invandrarna och bemötandet av dem så är jämställdhet fortfarande mil ifrån vad det skulle kunna vara. Och genom att ta reda på mer historia och fakta så ser man dels hur lite som har hänt på ganska så lång tid dels hur vissa synsätt verkligen är förlegade.

  Hoppas att du hängde med på min babbliga harang men jag blev helt enkelt inspirerad av ditt inlägg. Detta kändes fräscht och något som fler vintagebloggare borde lämna utrymme för!

  • miriam

   Tack, vad roligt att du uppskattar det!
   Jag har tänkt på det här länge; många har helt fel uppfattning om vintagebloggare och tror att det bara handlar om bakåtsträvande och naivt drömmande. I och med det här inlägget vill jag starta mer av en debatt kring ämnet, och faktiskt förklara vad det handlar om för dem som inte fattar/inte gör research.

   Jag håller helt med dig om att prylarna och musiken är en del av en kontext som skulle förlora sitt värde om inte båda komponenterna fanns. Bra formulerat! Jag har faktiskt också nyligen läst “Norrtullsligan” – den kommer i nästa boktipsinlägg. ;)

   Tack för din kommentar!

 • http://www.malinbohm.se Malin

  Väldigt viktigt ämne. Vad fint och bra du skriver om det! Tycker att det är en av dina finaste kvaliteter, just det faktum att du att du inte bara är “vintagebloggare”. Det vill säga att du inte räds för att ta upp viktiga ämnen som det här. Heja heja!

  • miriam

   Åh tack, vilken fin kommentar! Vad glad jag blir av sånna fina heja-rop :)

 • http://sjolejon.blogg.se Klara

  Vad bra och viktigt att du skriver om detta! Inte bara för att vintagebloggare ofta verkar slänga sig med fabulösa ord för att prisa de svunna tiderna helt okritiska till det historiska/sociala arvet, men också för att just romerna, i mina ögon, känns som en ganska bortglömd folkgrupp i dagens invandrar-/rasismdebatt. Superbra inlägg alltså!

  • miriam

   Helt rätt! Håller med dig i båda fallen; man måste ha självdistans och kritiskt tänkande mot sitt nörd-intresse, hur seriöst det än är, annars blir man knäpp. Och ja, jag tycker också att romerna känns som en ganska bortglömd folkgrupp i dagens debatt. Tack för din kommentar!

 • http://vickys.se/ Vicky

  tusen tack för detta inlägg. den här dagen började med att jag ville säcka ihop och gråta över all främlingsfientlighet runtomkring mig.

  • miriam

   Jadu, ibland vet man verkligen inte vara man ska börja. Hur man kan göra något i huvudtaget för att det redan känns helt ogreppbart och omöjligt. Hur kan det ens finnas främlingsfientlighet i vårt samhälle idag? Borde vi inte ha fattat vid det här laget att jorden är full av olika människor och så är det bara!? Jag tycker också att det är helt hopplöst ibland. Men, er fina respons på det här inlägget gör det garanterat bättre!

 • http://hopeapeili.blogspot.com Elina

  Thank you for this post. I think it’s very important for vintage bloggers to tell about real life in the past decades. I consider myself as a feminist and every now and then I point out some facts about women’s not-so-equal position in the 50s. It’s nothing to admire – though the dresses of that era are so gorgeous.

  • miriam

   Exactly! My interest doesen’t make me blind and stupid just because I love the eastethics of these certain eras.
   I’m defenately a feminist as well, which is why it’s so utterly annoying when people just think of me as a conservative idiot just because I wear 1950s clothes sometimes. You would think we’ve gone past the “judge from looks”-way of treating people, but sadly not. My way of dressing is a feminist statement; I dress like this because I want to, not because someone or some magazine tells me to. I dress like this to remind myself and other people of the many, many great women who lived in the past, who often got very little or non at all credit for what they did. I wish people would think a little further before they out-judge me as a “feminist-opponent”… I’m going to continue writing about this on the blog, I’m happy to recieve such great response!

 • eva-lotta

  gud vilket bra inlägg!! tack!!

  • miriam

   Åh tack så mycket! Tack själv för fin respons :)

 • Linn

  Premiär i ditt kommentarsfält för mig! Så sjukt bra skrivet! Den accepterade rasismen mot romer måste diskuteras och uppmärksammas för att det ska bli förändring, ett stort plus till dig för att du lyfter den här frågan i din blogg. Jag ser gärna fler inlägg i den här stilen i framtiden! Kram Linn

  • miriam

   Åh tack åh tack! Vilken fin premiär ;)
   Så himla kul att ni läsare verkar gilla det här; det kommer garanterat fler inlägg i samma stil framöver! Vill gärna diskutera och debattera mer, emellan det fina och vackra. Den accepterade rasismen mot romer är verkligen helt sjuk och något som möter mig i stort sett varje dag. Det går helt enkelt inte att undvika mer!

 • http://englishrosehip.blogspot.co.uk/ SARAH RUTH

  hej hej!

  I LOVE your blog! I’ve featured one of your looks on mine at:

  http://englishrosehip.blogspot.co.uk/

  the playsuit you’re wearing is unreal!

  love from england,

  Sarah Ruth

  x

  • miriam

   Hej Sarah!
   I’m really flattered you like my blog so much!
   Thanks for the feature on your blog; I don’t know what it is about this playsuit but it sure is amazing ;)

   Have a nice weekend!

 • Irma Lina

  Härligt, Miriam!

  Med din blogg inspirerar du mig till mycket vad gäller glädjeämnen i livet. Musik, kläder, kakor, dans och fina frillor. Jag tackar för detta. Men jag måste säga att du verkligen gjorde intryck i och med detta inlägg. Skönt att läsa att någon som ger mig mycket av det där härliga och fina här i livet också delar mina åsikter och väljer att ta upp sin syn och dela med sig av sin berättelse om något så viktigt som detta. Tack!

  • miriam

   Tack så mycket, vad roligt att du uppskattar det och precis förstår vad jag ville med det här inlägget!
   Min bloggs främsta syfte är att visa och lyfta fram diverse glädjeämnen, såsom musik, kakor, kläder dans och fina frisyrer. Men, det är ju inte allt här i livet och nu känner jag att jag måste inkludera annat också. Tack för fin respons, det här blir det mer av!

 • http://whitemaskgirl.wordpress.com Madeleine

  Bra att du belyser detta. Kanske fler får förståelse för vintagebloggare, om att de inte är naiva drömmare ändå.

  • miriam

   Förhoppningsvis!
   Just den där bilden av vintagebloggare som “naiva drömmare” vill jag verkligen ändra på. Så sjukt less på det!

 • http://sandralinneas.blogspot.com sandralinnea

  Jag tycker om att du skriver om denna aspekten av det förflutna också. Jag hoppas det kommer fler sådana inlägg! Sedan vill jag passa på att lyfta frågan som jag sett i mitt twitterflöde de senaste dagarna angående de svenskspråkiga i Finland som marginaliseras och dödshotas(!) för att de talar svenska. När svenska trots allt är ett av deras två majoritetsspråk. Vill du veta mer om det finner du säkert mycket att läsa genom google, annars kan jag försöka leta fram någon direktlänk, har ingen sparad tyvärr.