Det här med håret

20130910-164354.jpg

Hörrni. Det här med frisyrtips, videotutorials, knep, trix och fix.
Jag får väldigt många frågor, kommentarer och mail om just detta, nästan varje dag. Jag vill gärna bidra med så mycket jag kan, men att sitta och svara på alla mail och kommentarer var och en tar väldigt lång tid. Så värst pedagogiskt blir det inte heller när man ska försöka beskriva hur man ska lägga, rulla, borsta och pinna i skriftliga ord. Det bästa vore ju alltså en video; klart och tydligt i rörlig bild. Dock är det väldigt svårt att filma sig själv när man pillar med håret, speciellt om man som jag inte äger någon filmkamera (min datorkamera är inte att räkna med). Sen finns det också en liten problematik som jag inte riktigt kan komma över. Det kan vara lite känsligt, men jag tror att det är dags att prata om det; att dela något jag övat på och lärt mig om helt på egen hand under fem år helt gratis känns faktiskt lite konstigt. Jag vet att man förväntas dela allt fritt och glatt i dagens nätsamhälle, men jag tycker inte att det är helt självklart. Jag har själv betalat för delar av min kunskap de gånger jag gått kurs hos Madelin och Sarah och all övrig tid som jag lagt har varit helt obetald. Nu består delar av min inkomst av de hårkurser jag håller och de bröllops/festfrisyrer jag gör, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det är också väldigt kul på hårkurserna där jag får lära ut alla knep och knåp. Men, om jag ska kunna behålla det som ett jobb och inte bara som en hobby kan jag ju inte konkurrera med mig själv och göra det gratis. Så! Jag har ett förslag;

Om jag ska göra en video vill jag att den ska bli riktigt bra. Snygg och proffsig i kvalitén med bra ljus och tydlig skärpa. En video som visar min vanliga läggning från blött till torrt, med utborstning och de vanligaste frisyrerna jag brukar ha. Kanske blir det till och med flera avsnitt? För att göra detta behöver jag hjälp av någon som verkligen kan filma och som sen kan redigera den (för sånt kan inte jag). Jag har kanske en potentiell hjälpare, men då denna person redan hjälpt mig med massor med den här bloggen (med middag som enda betalning) vill jag inte be om en sån här sak igen utan riktig ersättning.
Så, jag undrar; finns det intresse för skapandet av en sån här film? Skulle ni kunna tänka er att bidra med en liten summa för att få det att hända? Jag tänker ett slags crowdfunding-projekt där alla som vill kan lämna valfri summa, som först och främst skulle gå till den person som hjälper mig göra filmen. Kanske ska filmen sen läggas ut fritt för allmän delning, kanske ska den behållas privat som en slags prenumeration.
Vad säger ni? Vad tycker ni? Om ni har andra idéer och tankar, skriv gärna!

20130910-164433.jpg

In english: About this hair thing
I get questions, emails and comments about my hair almost every day. It really flatters me – it really does – but to sit down and answer each and every one of them takes quite some time. It’s not either very educational; it’s easily confused when describing ways of rolling, setting, brushing and pinning in words. So, the best thing would be if I could show it in a video; clear and vital with no strange descriptions like “roll in a straight line but in pie slices down to your ear”. But, there are some complications with this; first, it’s not that easy to film yourself while doing your hair. Especially when you don’t own a film camera. The second thing is a bit…sensitive, I guess, but I think it’s time to talk about it; to share a knowledge that I’ve been learning and practicing – all by my self – for the past five years completely for free feels a bit strange. I know you’re supposed to share everything freely and willingly these days, but I’ve put so much time on this (and money…) that it just feels a little odd to give it all away. Also, it has become part of my actual income since I started doing workshops and bridal up do’s. I hope you understand; I’m not trying to be snobbish or rude – I just want to keep this knowledge as a part of my actaul job and not just as a hobby. So! I have a suggestion;

to make this video happening, I need someone to help me. Someone who knows how to film and make a high-quality video that will last. A video showing my regular foam roller-set, from wet to dry, with the following brushing and a few of my most common finnishing hair styles. If it works well, I might do a little series with several episodes, focusing more on specific hair styles and techniques. This video or video’s would either be free to share or closed for subscribers.
I already have someone who might help me with this, but he’s already done a lot for me and this blog with only a dinner as payment. If I’m going to ask him again to do this I want to offer him real payment. So, I’m wondering; is there an interest for this? Would you be interested in contributing with a small donation of your own choice, as in a kind of a crowdfunding project, to make it happen?
What do you think? Do you have other ideas? Please let me know!