Det här med håret

20130910-164354.jpg

Hörrni. Det här med frisyrtips, videotutorials, knep, trix och fix.
Jag får väldigt många frågor, kommentarer och mail om just detta, nästan varje dag. Jag vill gärna bidra med så mycket jag kan, men att sitta och svara på alla mail och kommentarer var och en tar väldigt lång tid. Så värst pedagogiskt blir det inte heller när man ska försöka beskriva hur man ska lägga, rulla, borsta och pinna i skriftliga ord. Det bästa vore ju alltså en video; klart och tydligt i rörlig bild. Dock är det väldigt svårt att filma sig själv när man pillar med håret, speciellt om man som jag inte äger någon filmkamera (min datorkamera är inte att räkna med). Sen finns det också en liten problematik som jag inte riktigt kan komma över. Det kan vara lite känsligt, men jag tror att det är dags att prata om det; att dela något jag övat på och lärt mig om helt på egen hand under fem år helt gratis känns faktiskt lite konstigt. Jag vet att man förväntas dela allt fritt och glatt i dagens nätsamhälle, men jag tycker inte att det är helt självklart. Jag har själv betalat för delar av min kunskap de gånger jag gått kurs hos Madelin och Sarah och all övrig tid som jag lagt har varit helt obetald. Nu består delar av min inkomst av de hårkurser jag håller och de bröllops/festfrisyrer jag gör, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det är också väldigt kul på hårkurserna där jag får lära ut alla knep och knåp. Men, om jag ska kunna behålla det som ett jobb och inte bara som en hobby kan jag ju inte konkurrera med mig själv och göra det gratis. Så! Jag har ett förslag;

Om jag ska göra en video vill jag att den ska bli riktigt bra. Snygg och proffsig i kvalitén med bra ljus och tydlig skärpa. En video som visar min vanliga läggning från blött till torrt, med utborstning och de vanligaste frisyrerna jag brukar ha. Kanske blir det till och med flera avsnitt? För att göra detta behöver jag hjälp av någon som verkligen kan filma och som sen kan redigera den (för sånt kan inte jag). Jag har kanske en potentiell hjälpare, men då denna person redan hjälpt mig med massor med den här bloggen (med middag som enda betalning) vill jag inte be om en sån här sak igen utan riktig ersättning.
Så, jag undrar; finns det intresse för skapandet av en sån här film? Skulle ni kunna tänka er att bidra med en liten summa för att få det att hända? Jag tänker ett slags crowdfunding-projekt där alla som vill kan lämna valfri summa, som först och främst skulle gå till den person som hjälper mig göra filmen. Kanske ska filmen sen läggas ut fritt för allmän delning, kanske ska den behållas privat som en slags prenumeration.
Vad säger ni? Vad tycker ni? Om ni har andra idéer och tankar, skriv gärna!

20130910-164433.jpg

In english: About this hair thing
I get questions, emails and comments about my hair almost every day. It really flatters me – it really does – but to sit down and answer each and every one of them takes quite some time. It’s not either very educational; it’s easily confused when describing ways of rolling, setting, brushing and pinning in words. So, the best thing would be if I could show it in a video; clear and vital with no strange descriptions like “roll in a straight line but in pie slices down to your ear”. But, there are some complications with this; first, it’s not that easy to film yourself while doing your hair. Especially when you don’t own a film camera. The second thing is a bit…sensitive, I guess, but I think it’s time to talk about it; to share a knowledge that I’ve been learning and practicing – all by my self – for the past five years completely for free feels a bit strange. I know you’re supposed to share everything freely and willingly these days, but I’ve put so much time on this (and money…) that it just feels a little odd to give it all away. Also, it has become part of my actual income since I started doing workshops and bridal up do’s. I hope you understand; I’m not trying to be snobbish or rude – I just want to keep this knowledge as a part of my actaul job and not just as a hobby. So! I have a suggestion;

to make this video happening, I need someone to help me. Someone who knows how to film and make a high-quality video that will last. A video showing my regular foam roller-set, from wet to dry, with the following brushing and a few of my most common finnishing hair styles. If it works well, I might do a little series with several episodes, focusing more on specific hair styles and techniques. This video or video’s would either be free to share or closed for subscribers.
I already have someone who might help me with this, but he’s already done a lot for me and this blog with only a dinner as payment. If I’m going to ask him again to do this I want to offer him real payment. So, I’m wondering; is there an interest for this? Would you be interested in contributing with a small donation of your own choice, as in a kind of a crowdfunding project, to make it happen?
What do you think? Do you have other ideas? Please let me know!

 • Mimmi

  Det är väl helt förståeligt att du inte vill dela ut allt helt gratis (även om det är trist för oss andra ;) ). Jag kan absolut tänka mig att sponsra.

  Om detta blir av får du gärna lägga in lite tips på bra produkter och liknande (kanske något man också kan få sponsring genom, det blir ju ändå reklam för företagen). Själv tycker jag att det absolut svåraste med hårläggning är att få lockarna att hålla. Jag har mjukt, spikrakt, väldigt “nordiskt” hår och har fått för mig att du naturligt har ungefär likadant. Besvärligt, eftersom det rätar ut sig efter en halvtimme, oavsett hur mycket energi och omsorg och hårspray jag har lagt ner.

  Nu blev det långt, men kort sagt, jag gillar tanken och kan hjälpa till att sponsra.

 • Camilla

  Hej Miriam!
  Jag har följt din blogg under en lång tid men aldrig kommenterat (som man ju borde göra på bloggar man gillar!). Jag är en av de läsarna som egentligen inte har någon riktig “fäbless” för dessa årtionden som du skriver om – MEN, du gör det så otroligt snyggt, bra, imponerande och roligt! Därför följer jag dig. För att du älskar det du gör och du kommunicerar ut det på ett fantastiskt sätt!
  Jag följer dig också på Instagram och har därför sett när du håller hårkurser och liknande.
  Och nu läser jag detta, och fast dessa hårkurser inte är något för mig, så tycker jag det är en fantastiskt bra idé! Så varför skriver jag då, om jag inte tänkt ta någon kurs…? Jo, för jag vill säga såhär: Ta betalt! Självklart ska du ta betalt!
  Visst kan man dela saker gratis på nätet, men inte ALLT. Och det är exakt såhär man bygger upp något; man har passionen, man kämpar, man jobbar gratis, sen ännu mer gratis – och sen, sen är man byggt upp ett intresse hos andra människor – då är det faktiskt dags att ta betalt. Du kan inte göra saker gratis resten av livet (även om jag förstår hur du tänker! Just nu jobbar jag som projektledare på en webbyrå, men innan det, när jag pluggade så extraknäckte jag som copywriter och fick väldigt dåligt betalt. Men jag gjorde det för att jag 1, älskar att skriva och 2, ville ha erfarenhet. Så jag förstår verkligen hur du tänker – man VILL ju jobba med sin passion men har kanske lite svårt att ta betalt).
  Så (oj, vad långt detta blev… älskar att skriva som sagt ;) , jag tycker du ska köra. Det här med att de som vill se filmen sponsrar dig är en bra idé.
  Dock tycker jag inte du ska glömma att ge dig själv betalt också, inte bara den som gör filmen.
  Jag tror man måste våga bli bättre på att ta betalt för sin passion. Och våga säga att man är bra på det man gör. För du ÄR ju grym på det du gör! Det ser jag på din blogg och din Instagram. Du lägger ner tid och är väldigt ambitiös.
  Så – kör hårt och lycka till. Jag tror på dig! :-)

 • AnnaBanana

  Fullkomligt förståeligt, det där med ersättning. Vi har blivit alldeles bortskämda och fått allt gratis på internet, och kunskap är värd att betala lite för :) Skulle gärna vara med och crowdfunda!

 • Sofia

  Jag förstår din tanke och tycker du resonerar rimligt och klokt. Om idén är att man får tillgång till videon/videorna om man är med och sponsrar med en vettig summa så tycker jag det låter som en väldigt bra idé och jag skulle lätt lägga en peng på att få tillgång till bra och förklarande tutorials! För min del gäller intresset mest 20-40-tal, och kanske inte så mycket 50-60-tal, men som sagt – intresset finns verkligen! :)

 • Piia

  I’ve always thought that information and knowledge are best shared, but I’ve also always believed that people sohuld be compensated for their work. If you do not respect your skills enought to require compensation, no one else is going to do that either. I think you are absolutely right to think about all the work, time and money you’ve invested in acquiring your know-how, and especially now that you are gettting part of your income trough sharing your knowledge, you would only undermine your work by giving it away free.

  I love that you have shared some of your tips earlier, and I believe that sharing free tidbits is always a good idea to draw people in, but I would be thriled to learn more in depth styling tips and I would also happily pay for those.

 • Maria Servetnik

  i think it’s a great idea! I would really love to thank you for your job in any way possible.

 • Johanna

  Hej!

  Jag skulle alla gånger kunna tänka mig att både sponsra eller betala för att få tillgång till en videotutorial! Det låter som en jättebra idé, människor som är intresserade av din kunskap kan få tillgång till den samtidigt som du kan få ut något levebröd av din kunskap :)

 • Elin

  Hej Miriam! Tycker att det låter självklart och bra att du ska få ersättning för din kunskap! Jag vill gärna rekommendera min sambo till att hjälpa dig med film och klippning, han är ett proffs och säger att han gärna skulle göra en sån grej, eftersom han inte gjort något liknande men tror sig kunna göra det väldigt fint!
  Och då för en liten, snäll summa.

  (nu är det ju inte riktigt tips på fotograf du efterfrågar, men jag vill ändå rekommendera honom, tror ni skulle kunna få ett fint samarbete, om inte nu så kanske för kommande projekt!)

  Du hittar hans showreel här: https://vimeo.com/61553685

  och hans kontaktuppgifter är simon.stash@gmail.com
  stor kram!

 • Gunilla

  Känner du till indiegogo? Kolla upp det.

 • Vickan

  Skulle absolut kunna tänka mig att sponsra dig!

 • Linn

  Jag tycker att det är en bra idé, det är klart att du ska kunna ta betalt för det du faktiskt arbetar med. Som du helt säkert redan har tänkt på finns det ju en hel del sådana tutorials på youtube redan och jag tror att det därför kan vara bra att fundera på hur du kan göra din med en liten tvist så att det blir något lite mer än de som redan finns gratis. Men som sagt – klart du ska kunna ta betalt!

 • Therese

  Hmm, detta är ju inte vad du vill höra men, nej, jag skulle inte betala. Kan du inte ha annonser på bloggen istället så får du in lite deg? Om du lägger upp tutorials kanske trafiken ökar vilket är attraktivt för annonsörer? Så tänker jag iaf…