Från Kall till Acapulco – mitt första projekt på HV Skola

20131112-200209.jpg

När jag berättar att jag går på HV – eller Handarbetets Vänner som det egentligen heter – vet de flesta inte riktigt vad de ska säga. Vad gör man där liksom? Väver mattor och dukar? Sånna här löpare, typ? Pysslar? Eller…?

Jag kan bli ganska förskräckt över hur lite folk tänker på textilen i deras omgivning – allt ifrån handdukar till örngott till matta till sofftyg till jeans och gardiner är ju vävda. En snygg matta eller ett riktigt fint tyg i en kostym är ju sånt som många vill ha men ändå tänker de på något lite töntigt och fult när de hör att jag går en vävutbildning. Konfektionens största baksida! Folk vet inte hur en matta blir till och fattar därmed inte att även en handgjord matta kan vara snyggare än en från IKEA.

Så! Inför projektet “Trasväv” kände jag verkligen att jag ville göra en klassisk trasmatta, fast med mina färger och former. Trampad på klassiskt vis med endast återvunna tyger som trasor men färger som på en gång skulle kännas som jag. Inspirerad av såväl farmor som alltid vävt massor av fina mattor, och som kommer ifrån Kall i Jämtland där folkdräkten har många naturbruna, brända nyanser, till min dröm om 1950-talets semesterparadis Acapulco i Mexico. Soltorra bryggor, brända pasteller och exotiska rytmer möter karga berg och växtfärgat förkläde, alltså. En udda mix, men det blev riktigt bra!

20131112-195838.jpg

Allra första början; den långa processen med att sätta upp varpen (den svarta tråden) är äntligen klar och jag har börjat provväva. Ett par randiga 1950-talsgardiner i cremevitt, ockragul och bränd orange med svarta penseldrag från Tidens Melodi blev grunden till mitt färgval; till dem visste jag att jag ville ha turkos, petrol och rödjordig brun. Dock hade jag bestämt att jag skulle ta det jag kom över och inte färga något. Men, turen var på min sida och jag hittade EXAKT de tyger/färger jag ville ha! På Myrorna fanns ett par gardiner, ett gäng frottéhanddukar och ett blommigt slags sidentyg i petrol, grön, turkos och svart som passade precis. De bruna trasorna fanns sen i en “Varsågod”-låda på skolan. Klart å betart’, så himla bra!

20131112-195824.jpg

Lakan, gardiner, handdukar…

20131112-195855.jpg

På riktigt – inget prov – och jag varierar mellan tuskaft, motsatstrampad rosengång och rosengång med tuskaftsbotten. Väldigt roligt och spännande att prova och formge efter hand! Jag hade en viss idé om hur jag ville att det skulle se ut, men inget direkt mönster. Resultatet blev inte alls som jag först tänkt, men halvvägs kom jag på andra tankar och det hela blev väldigt bra ändå.

20131112-195908.jpg 20131112-195937.jpg

Mindre kul – klippa trasor. Den turkosa gardinen gick inte att riva så handlederna fick sig några ordentliga omgångar. Fast det blev väldigt böljande och fint på bordet!

20131112-195952.jpg

Fantastiskt lin- och bomullsgarn som blev till tuskaftsvävda kanter. Även de fanns i ett förråd på skolan, även de i helt perfekta färger. Sån tur, helt enkelt!

20131112-200007.jpg

Den svarta varpen blev väldans snygg mot den färdiga mattan på garnbommen under. Så himla nice att väva något efter en skiss jag ritat, och sen få inspiration till nya teckningar av väven! Ett världsbäst kretslopp.

20131112-200029.jpg

Fina kanten. Det turkosa bomullsgarnet var så sjukt mjukt, jag önskar att ni kunde känna på de här bilderna! Haha.

20131112-200017.jpg20131112-200045.jpg

Sista biten.

20131112-200105.jpg

Sista stygnen som jag sen lät vara ändå; när jag väl tagit ut mattan ur vävstolen visade den sig vara väldigt snygg även i hängande format. Då jag inte vet än var och hur jag ska ha den väntar jag med att fålla tills jag vet om den ska ligga på golvet eller hänga på väggen.

20131112-200642.jpg

Redovisning! På väggen syns några av mina skisser och inspirationsbilder inför projektet.

20131112-200209.jpg

Färdig! Jag är så himla nöjd.

20131112-200229.jpg

Formsalen förvandlades till ett enda virrvarr av färgglada mattor. Himla fint!

20131112-200428.jpg

Jag vill gärna göra fler mattor – det var verkligen jättekul och ett ypperligt sätt att föra över mina skisser och idéer till något textilt – men det får bli sen. Nu är det vidare mot nya projekt i skolan!

In english: My first, real project in school is done – a rug/carpet made of rags!
My inspiration came part from my grandmother, who made carpets on a factory-like speed when I was a kid. She also grew up in the swedish mountains where the traditional folk costume has a beautiful apron with several natural shades of brown. The other part came from my dream about 1950s Acapulco, where the docks lie dry and dusty in the morning breeze, pastel walls and cheery cotton bikinis get burndt and bleached in the hot sun, conga-rhythms spread from roof-tops during the nights and every glass is filled with thirst-quenching spirits and juices. Quite a mix in other words, but it really worked! The result came out better than I ever imagined and I’m really pleased with it.

 • Hanna Andersson

  Vilken fin matta! Vad duktig du är!
  HV verkar vara en väldigt rolig utbildning!

 • Camilla G

  Herregud vilket vackert arbete Miriam! Jag förstår att du är stolt! Det måste ha tagit många timmar att både förbereda och väva. Du är otroligt begåvad på många sätt!

 • Magpies

  Så himla fina färger! Att väva trasmattor var min favorit på syslöjden när jag var liten, men jag gillade faktiskt att riva trasor också. Både min farmor och mormor har gjort så fina mattor, och jag önskar verkligen jag hade tillgång på en vävstol. Det är ju superhäftigt!

 • Stina

  Jävlar i min lilla låda vad snyggt det blev. Så taggad på att väva nu! Aaah!

 • Elisabeth

  Wow! Imponerande, vackert och roligt!

 • Malin Bohm

  Miriam, den är så himla fin! Och jag känner verkligen igen det där med att folk inte riktigt tar hantverksutbildningar på allvar. Jag har lärt mig bra mycket mer under mina år på Sätergläntan än vad jag gjorde på universitetet. Heja heja! Ska bli spännande att se dina framtida projekt.

 • Sanne

  Nice, really, really nice! :)

 • attfinnaro.blogg.se

  Mattan blev fantastiskt fin. Helt underbara färger.

 • http://digresjoner.wordpress.com/ Aleksandra

  Så fin den ble! Fargene er fantastiske og jeg ser virkelig både Mexico- og folkedrakte-inspirasjonen. Dessuten matcher den jo deg perfekt; med den knallorange jumperen og det blonde håret ;)

 • Lo

  Men hujeda mig vad fin mattan är! Helt fantastisk! Detta återväcker mina gamla drömmar om att väva min egen matta, och att en dag montera upp min farmors gamla Glimåkra!

 • http://ellinorbloggaribland.blogspot.se/ ellin☮r

  Åh, vad kul! Och galet snyggt blev det, dessutom – syns verkligen att den är “din”!
  Får lust att åka till min mormor och väva på stört :)

 • Lisa Andersson

  Vilken vacker matta!! :)

 • Anna J

  Jag tänkte på Frida Kahlo när jag såg den första bilden. Otroligt fin matta. Älskar vävda mattor, allt jobb som ligger bakom.

 • Isabelle

  Vet du, jag älskar din matta. Den är grymt fin! Ikeas (lösvävda) mattor kan dra sig åt skogs. Väver mattor själv också, och Myrorna/Second Hand är ett bra vattenhål för att komma åt tyg billigt. Jag lånar ner en bild på din matta som inspiration.