Frukostdrömmar på franska

20130917-182944.jpg

I fredags var jag bjuden på något så oemotståndligt att jag  till och med skolkade från skolan; champagnefrukost för Mias nya bok!
Franska Bakverk (natur&kultur) är en bibel av samma mått som bokens huvudingrediens; le beurre! Fantastisk, med andra ord, om en liksom jag gärna sjunger smörets jublande lov. Tillsammans med en dos mjöl, socker och några ägg har man basen till vad som kan bli en hel radda delikata små mästerverk, allt efter Mias perfekta (jag vet hur många gånger hon provbakar dem innan de godkänns!), noggranna och pedagogiska recept. Lägg till sida efter sida av bilder med färger och skärpedjup som får såväl ögon som mun att vattnas av Ulrika Ekblom och finurliga, söta och roliga illustrationer signerade Katy Kimbell et voilá; la cerise sur le gâteau!

Frukosten var délicieuse de luxe med franska youghurtar, kall champagne, nybryggt kaffe, frasiga skivor rostad brioche, smöriga croissanter, helt sjukt ljuvlig pärton-tarte och fullkomligt himmelska eclairs au chocolat. Och, icke att förglömma; de små kopparformsgräddade vanilj- och rombomberna med den fylliga, mjuka insidan och det karamellspröda yttret; le canelé. Mon dieu, så gott!
20130917-182847.jpg

De franska youghurtarna med de fina små burkarna man kan återanvända till annat sen.

20130917-182900.jpg

Den magiska päron-tarten. Mandel och päron alltså! Vilken kombo. Och så vacker sen!

20130917-182911.jpg

Dock är dessa min absoluta favorit, chokladälskare som jag är; eclairs au chocolat. Spröd men ändå mjuk kaka, himmelskt smältande mjölkchokladfyllning och mörkare, en anings bitter chokladglasyr. Kan inte bli bättre!

20130917-182929.jpg

Låt mig presentera; le beurre. Fru Smör och Herr Havssalt i ljuv symbios. Eller bara hen smör med bästa vännen havssaltet. Hur som blir det så sjukt bra ihop.

20130917-183003.jpg

Delar av det sockerstinna men glada gänget som var där; Elsa, Lollo, Anna SylvanEmma, Ulrika Burell och så världens bästa Mia förstås. Bake My Day-Mattias var också där, men jag var så upptagen av det fabulösa frukostbordet att jag inte hann få med honom på bild. Men, ryktet går att han också släpper en bok i dagarna; med tanke på hans galna, fantastiska bakverk lär det nog bli en spännande bok det med. Trevligt hade vi iallafall mellan croissanttuggandet och bubbeldrickandet!

20130917-183025.jpg

Under min tid som assistent åt Mia fick jag ofta modella med diverse kakor, glassar och drycker på bild (jag syns på Ulrikas hemsida bl a!), men alltså, med den här bilden måste jag säga att Mia tar priset som bästa kakmodell. Vilken blick! Man ba undrar vem som egentligen är bakelsen; eclairen eller Mia.

20130917-183055.jpg

Innan jag for till frukosten hade jag gjort i ordning en liten present till Mia; ett kort i Air France-frankerat kuvert, några gamla julgransstjärnor som saluterade de franska färgerna och en bukett blommor som jag plockat på Rosendals Trädgård eller typ köpt på ett torg i Paris.

20130917-183044.jpg

Så fort jag hinner ska jag baka något själv ur boken och visa fler bilder ur den, men tills dess får ni hålla utkik efter den i affärerna eller beställa den så fort den kommer ut här. Den är lite försenad, men förhoppnigsvis är den tillgänglig från fredag den 20 september! Vad kan inviga helgen bättre än att bläddra i bok som (jag lånar Emmas excellenta ord) får ögonen att sockras? Jag gillar alla böcker Mia har gjort, men den här kan banne mig vara den finaste!

p.s Om ni blir oroliga över eventuella påföljder av skolskolket; jag fick med mig ett gäng godsaker till klassen och lärarna, så det var absolut inga problem! Kakor gör alla snälla. d.s

In english; This friday I sneaked out of school to go to something I absolutely couldn’t miss; the luxurious champagne breakfast to celebrate the new book by my favorite pastry chef, Mia Öhrn! The book is about french baking and how to master these petit pieces of buttery deliciousness, with Mia’s excellent recipes and styling, glorious photos by Ulrika Ekblom and darling illustrations by Katy Kimbell. It’s only available in swedish for now, but but I wouldn’t be surprised if it’s translated pretty soon! It’s such a beautiful book.

 • Emma

  Wow! Sitter på pendeln på väg till jobbet och är så baksugen så det förslår. Vilket mumsigt inlägg! :) Tack för inspirationen!

 • http://queenofkammebornia.se

  Så ljuvligt! Klart du måste skolka, det förstår ju vem som helst!

 • Klara

  Jag skulle vilja säga en sak angående rökning, men det går inte att kommentera inlägget då du röker, så jag gör det här istället.

  Jag förstår helt och fullt det där du säger om att det ser filmiskt “trevligt” ut med en cigarett i handen, MEN jag verkligen AVSKYR cigaretter. Nu är detta inget personligt påhopp, du råkar bara ha en blogg som jag följer och därför finns det utrymme för mig att lämna en kommentar och åsikt. Så det är absolut inte menat som personlig kritik, jag vill bara föra fram min åsikt och hoppas att många tar det till sig.

  Det är en sak att rökare utsätter sig själva för STOR fara. Men det är en helt annan sak att rökare utsätter så många för passiv rökning. Passiv rökning har precis lika hälsofarligt som att faktiskt röka själv. Och blir man utsatt för passiv rökning så är det 30% risk att en icke-rökare ändå för lungcancer eller KOL och jag tycker INTE DET ÄR OKEJ att det ens finns cigaretter. Jag vill inte dra på mig lungcancer eller KOL för att andra människor tycker att dom borde ha rätt att röka. Jag blir så enormt upprörd av detta, men rökare ser det som ett personligt påhopp och därför får man som icke-rökare inte framföra sin åsikt eller be någon släcka sin cigarett när man står i busskön eller sitter på uteserveringen. Jag ser då hellre att folk väljer snus som bara skadar dom själva.

  Som sagt, det är inget påhopp mot dig eller någon speciell rökare. Jag ville bara framför att risken faktiskt är stor att jag som icke-rökare dör på grund av att andra röker.

 • Mia

  Men åh vad snällt skrivet! Tusen tack för att du kom och för fantastiska presenter!