Maria Lang

Är det någon som har läst de berömda böckerna av Maria Lang?
Jag har helt missat dem! Känns både konstigt och lite dumt, men så är det. Nu på fredag har den första filmen premiär och jag är nyfiken på såväl filmen som boken. Vad tror ni? Trailer för filmen kan ses här.

Det här omslaget skulle vara fint i min boksamling…får sättas upp på loppis-letar-listan!

In english: A very famous swedish 1950s/1960s series of crime stories are becoming movies and a tv-series this year, with the premiere of the first movie on friday. Surprisingly I’ve missed these books completely, but that doesen’t make them less interesting to read now! The original cover above would certainly look good on my book shelf…

 • http://adelinnesmedberg.blogspot.se Adelinne

  Jag har känt mig lite tvungen eftersom jag alltid fått höra att Maria Lang “minsann hette Dagmar Lange egentligen och var rektor på farmors skola på 40-talet”. Så jag har läst “Tre små gummor” med, som jag minns det, lagom mycket behåll, lite söt sådär, trots alla som dör till höger och vänster!

  Tack för en finfin blogg!

 • Jessica

  Ooh! Har jag också missat :/ Men tack för att du tog upp det här i bloggen! Mysigt med svensk sommar och 50-tal, perfekt kur mot vintertröttheten.

 • http://femtiotalsjakten.blogg.se eli

  Trailern gav ju ingen känsla av stort filmskapande – men jäklar så snygga alla och deras kläder var! Kommer att se den för det. Jo, jag läste Maria Lang-deckarna när jag var bran, på 70-talet. De var ganska gammaldags och töntiga, tyckte jag då. Har aldrig läst om dem.

 • Johanna

  Inte läst böckerna vad jag vet, men gått Maria Lang-vandring i Nora där man blev guidad runt i miljöerna där hon tänk sig att morden skett och fick höra bakgrunden till flera av hennes böcker.

 • cruella

  Om du vill läsa riktigt fina svenska deckare med osviklig tidsfärg och människokännedom och förstås spännande mysterier så rekommenderar jag HK Rönblom!

  • miriam

   Åh tack, det ska jag kolla upp! Låter precis som något jag skulle gilla.

 • http://attfinnaro.blogg.se Hanna

  Ja visst har jag läst dem! Jag skrev en uppsats på universitetet där jag jämförde Maria Lang med Annika Bengtsson (Lisa Marklunds hjältinna). Var kul att det blir film av de böckerna. Det hade jag helt missat! Vill du läsa böckerna finns de garanterat i något arkiv på något universitet i närheten.

  • miriam

   Vad intressant, tack för tipset! Vad blev slutsatsen av din analys?

 • http://sprakfalen.blogspot.com Gunilla

  Jag har läst samtliga Maria Langs deckare, en hel del flera gånger då mitt minne inte är vad det borde vara… Väldigt 50-taliga, så de borde passa dig : )
  Ett tag köpte jag de gamla upplagorna också, så det omslaget har jag.
  Passar på att rekommendera Stieg Trenters deckare också, såklart. Stockholmsskildringar på 50-60-tal. Toppenbra böcker!

  • miriam

   Haha ja, jag tror faktiskt att jag skulle gilla dem. Ska givetvis spana in Stieg Trenter också!