Spara pengar med en fylld frys

bull6

Eftersom jag har valt att inte ha något fast jobb längre och därmed inte ha någon fast inkomst gäller det att tänka på ekonomin. Jag har två extrajobb som inbringar lite grann, men i huvudsak är min plan att kunna leva som frilansande receptkreatör, skribent och stylist, med friare arbetstider och mer tid för mina intressen. Det är dock inget jobb som betalar sig på en gång, så under tiden man inte tjänar några pengar alls gäller det att vara smart. Så, idag har jag bakat hela dagen och slagit två flugor i en smäll; jag har provat olika receptidéer som jag sen kan använda till tidningsjobb, samt fyllt frysen med fikabröd att bjuda vänner och mig själv på istället för att göra dyra cafébesök på stan. Win-win så att säga!

bull1

Att baka bullar är lite av min specialité; degen jäser alltid över kanten på bunken vilket gör mig rysligt nöjd. Att jag dessutom lyckades med den bedriften på för lite jäst i en dubbel sats gjorde knappast saken sämre!

bull2

bull3

Det blev hälften kardemummabullar och hälften blåbär/hallonbullar. Att bryna smöret, dvs att smälta det på hög värme tills det nästan blivit bränt, är en riktig hit för fyllningen kan jag lova!bull4

Brynt smör och hallon/blåbärsaft i en redigt smaskig blandning.

bull5

Senare kom mina systrar och min mamma på besök. Lyxigt värre att kunna bjuda på en nybakad men billig bulle till kaffet!

Vad är era bästa spar-knep?

Tjing!
Miriam

In english: Since I have chosen not to have an ordinary 9-5 job anymore, to get more time for my real interests in life, I really have to take care of my economy. I’ve got two extra jobs that pays off a little, but my main plan is to survive as a freelancing recipe maker, writer and stylist. So, to do that, I have to be smart and use my un-paid time for things that pays off in the end. For example, I baked all day today and tried out new recipe ideas. When I was done I had also filled up my freezer with cardamom + raspberry/blueberrry buns to treat myself and my friends with, instead of buying expensive stuff at cafés, bakerys etc. Quite a win-win-situation!

 • http://byggmia.blogspot.se Mia – kakor, klänningar och svunna tider

  Jag bakar ju också massvis hemma, det är så himla lyxigt att alltid ha hembakade kakor och bullar i frysen. Folk blir så glada och kafferep hemma i fina köket är ju så himla trevligt.

  Annars så äter jag ju inte kött, så jag lagar ofta superstora mängder av grönsaksbiffar på till exempel morötter, bönor eller ärtor. Superbilligt, gott och mättande!

  Ha en fin kväll! :)

  • miriam

   Eller hur! Det känns alltid som att man kan bjuda på mycket mer när man bakat det själv än när man ses ute någonstans.
   Jag har varit vegetarian och äter fortfarande till större delen vegetariskt. Däremot var det längesen jag gjorde ett sånt “storkok”; det var en bra påminnelse!

 • Betty

  Jag sparar ganska mycket varje månad av min lön, jag har en automatisk överföring så sparpengarna “ser” jag liksom aldrig på mitt vanliga konto.. Så då måste man rätta mun efter matsäck :) sen lagar jag alltig mat ist för att köpa färdig, cykla ist för bil/buss, genomtänkta inköp när detgälller kläder och andra saker… Me det bästa tipset är second hand såklart! Där kan man hittat allt för en liten peng oftast :)

  • miriam

   Att handla second hand lever jag ju redan efter, men jag håller också med om att laga egen mat och gå för egen maskin istället för att åka. Just nu bor jag väldigt centralt så jag köpet inget SL-kort utan går så mycket jag kan. Längtar ihjäl mig till våren så jag kan cykla!!

   • Betty

    Haha, jag insåg just att det tipset om second hand var lite som att ge bröd till en bagare =) Men det är ändå så himla bra att köpa begagnat så det förtjänar att lyftas upp så mycket som möjligt! Kram!

    • miriam

     Jag håller helt med! När man handlar second hand känns det ju dessutom inte som något “jobbigt”; man vill ju ändå ha grejerna så att man sparar pengar på kuppen är egentligen en ren bonus. ;)

 • Naomi

  Köpa fina tygstuvar på rea och sy upp kläder efter gamla mönster! Köpte en jättefin hundtansmönstrad stuv i ylleblandning för 180 pix, har lyckats klämma ur tre kjolar ur den! En cirkel, en pennkjol och en a-linje! :)

  • miriam

   Toppenbra!

 • http://osteromberget.wordpress.com Matilda

  Tror du inte att det är så att degen jäser så bra för att den får vara i en fin bunke, på en fin arbetsbänk och bakas ut i fina formar?

  • miriam

   Haha, jo, så kan det nog vara! :D

 • http://idaknutsson.blogspot.se Ida

  Jag bakar också mycket utav mitt fikabröd själv. Men jag bakar även allt mitt matbröd själv. Har inte köpt en endaste liten limpa på affären på ett helt år nu. Troligen har jag sparat in någon krona på det, men framför allt känns det otroligt nyttigt att äta hembakat bröd. Jag vet precis vad brödet innehåller och kan få precis den kombinationen utav frön jag vill ha. Och visst är det mycket roligare att bjuda sina vänner på hembakat, oavsett om det är en smörgås eller bulle!

  • miriam

   Ja, bröd ska jag också börja baka nu. Tidigare har jag verkligen inte haft tid (vilket jag hatade) men nu har jag tid för såväl surdegsmatande som långa jäsningar. Hundra gånger roligare och godare! När man väl börjat baka sitt eget/köpa bageribakat bröd är det så gott som omöjligt att äta fabriksproducerat bröd igen, eller hur? ;)

 • Sanne

  Home bakedgoodies are the best!

 • http://www.frokenfynd.se Fröken Fynd

  Hade jag haft något tips är frågan om jag hade använt det själv! Är av den typiska sorten som heeeela tiden tänker att jag ska börja baka bröd och storhandla en gång i veckan. Jag skäms! Jag kanske bättrar mig i framtiden…

 • http://www.malinbohm.se Malin

  Hej hej! Mitt bästa tips är äta mycket vegetariskt. T.ex. genom att köpa torra bönor och koka och göra biffar och röror. Jättebilligt!

  Och så grodda linser och frön istället för att köpa färsk sallad. Så brukar jag också så ärtskott och solrosfrön, så himla gott att ha till maten eller göra pesto på. :)